вівторок, 28 липня 2020 р.

140-річчя від дня народження В. Винниченка

Бути українцем – значить
 бути постійно в стані доказування
 свого права на існування.
В.Винниченко

28 липня - 140 років від дня народження Винниченка Володимира Кириловича, українського письменника, політичного діяча і художника. У світовій літературі мало знайдеться імен – рівновеликих в історії народу і культури.
Володимир Винниченко - перший письменник новітньої української прози, перший революціонер, перший прем’єр-міністр України. Він був автором майже всіх декларацій та законодавчих актів УНР. Саме він оголосив І Універсал та Декларацію Генерального секретаріату. На початку 1920-х рр. після чергового арешту емігрував до Європи, де продовжив свою творчу та громадську діяльність.
Один з небагатьох, хто в надзвичайно складній суспільній ситуації мав власну позицію, своє бачення політичних перспектив та орієнтирів досягнення головної мети – здобуття державності українського народу.
В. Винниченко був людиною талановитою і складною. Йому належать слова: «Російська демократія закінчується на українському питанні» - цей сумний афоризм відбиває і розкриває суть явища, з яким і сьогодні ми зустрічаємося на кожному кроці.
Він був не тільки відомим політиком та громадським діячем, а й видатним майстром художньої прози. Його літературна спадщина включена до Золотого фонду України. Перу відомого автора належить перший український фантастичний роман «Машина часу», багато оповідань, драматичних та публіцистичних творів.

Пропонуємо вашій увазі книжкову виставку «Парадокси долі і творчості Володимира Винниченка».





Немає коментарів:

Дописати коментар