середу, 30 червня 2021 р.

Історична родзинка Овруча

#Історико-архітектурна_родзинка

#ювілей_75років

#Овруцька_дитяча_бібліотека

 

Премудросте земна, бібліотеко!

Віват тобі, хранителько свята!

До тебе йдуть і зблизька, і здалека,

   Щоб почерпнуть від тебе лиш добра.

 

Бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. У давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі». Овруцькій дитячій «аптеці для душі» виповнюється 75 років, а рідне місто Овруч святкує свій 1075-річний ювілей. Ювілей дитячої бібліотеки - це не тільки свого роду історична віха, але і як би кордон, що дає можливість оцінити пройдений шлях, згадати добрим словом тих, хто присвятив своє життя дитячій бібліотеці і, звичайно, накреслити плани на майбутнє.

А зараз хвилинки історії…

  

Овруцька дитяча бібліотека знаходиться в «Будинку Цалка». Купецький особняк – пам’ятка архітектури місцевого значення ХІХ століття. Став частиною історії Овруча як «Будинок Цалка».

Будинок колишньої пошти (Будинок дитячої художньої творчості). Південна частина міста. Перехрестя вулиць Шевченка, 37 та Гетьмана Виговського, 4. Історично-архітектурна пам’ятка. Двоповерховий цегляний будинок. У декоративному оздобленні використані елементи класицизму: лиштви лучкових віконних пройм, арочний центральний вхід. Кутова частина на стику вулиць зрізана і виділена литим металевим балконом. Над ним оформлено портик із коринфськими колонами і отвором для циферблату міського годинника. Побудований у 1903 році на кошти міської управи, спочатку одноповерховий дерев’яний. У 1910 році реконструйований у двоповерховий цегляний як будинок пошти. З 1923 року перший поверх будинку займала районна бібліотека.

З 1946 року тут розміщуються Будинок дитячої художньої творчості, районна дитяча бібліотека. Частину будинку займає районний вузол зв’язку. В 60-80 –ті роки в приміщенні розміщувався районний Будинок піонерів. В 90-ті роки - Будинок дитячої та юнацької творчості. Від 1999 року діє Овруцька зразкова Мала академія народних мистецтв та ремесел з музеєм «Овруцької соломки».

Ця історична будівля Овруча – це місце, де, як у кришталевій посудині, різноманітними барвами відображаються всі фантазії та мрії дитинства, де дитина не просто отримує книгу, а прилучається до духовності…

Немає коментарів:

Дописати коментар