пʼятницю, 21 липня 2017 р.

"Коротке життя довжиною у вічність"


"Весела, глибока, як гарна ріка,
Весняна ж така бунтівлива.
У вирах життя її доля стрімка
Неслась молода і щаслива.
Та куля, що шлях перерізала,
Не здолала краси бунтівної.
Так птаха, застрелена в леті,
Стріпне крильми.
Переллється високе в сумне,
        Політ же, як щастя (порив так - герою),
Лишавсь до останку з живою."

              Степан Бабін "Героїчне". Пам'яті О.Теліги

      Вона була однією з осіб, які започаткували нову добу у житті українського народу. Після Лесі Українки Олена Теліга - найбільша жіноча постать у вітчизняній літературі. Її творче життя і героїчна смерть стали символом невмирущості української нації.

       Ще кілька років тому про Олену Телігу в Україні не знали нічого. Тепер це ім’я викликає захоплення в кожного, кому дорогі незалежна Українська держава і ті, хто віддав за неї своє життя.
Можна тільки дивуватися, як в одній людині сплелися безмежна жіночність, краса, розум, талант, беззастережна хоробрість, незламність. Олена Теліга повертається на Батьківщину після багатьох років забуття на рідній землі, яку так палко любила, про повернення на яку мріяла на вимушеній еміграції, за визволення якої, віддала своє життя.


       У лютому 1942 року голодної і холодної зими, в Києві спочила без труни, без хреста  і напису в холодних обіймах братської могили Бабиного Яру. Маючи можливість рятувати своє життя, вона свідомо пішла смерті назустріч, добровільно вибрала шлях на Голгофу.
За межами Батьківщини, скрізь, де живуть українці, давно стало легендою ім’я Олени Теліги — талановитої поетеси і героїчної жінки, яка залишила такі прекрасні вірші (хай і небагато!)

    
     До дня народження української поетеси  Олени Теліги   в  нашій бібліотеці  зроблено викладку літератури "Свій хрест в житті нести готова". 









Немає коментарів:

Дописати коментар