четвер, 26 січня 2017 р.

"І героїзм і трагедія під Крутами"


"Земля кипіла навкруги
Вмирало юне покоління...
Послухай, стогне як коріння,
Котре зрубали вороги..."

   Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. Такою подією є героїчна смерть біля залізничної станції Крути молодих захисників Української Держави.


300 хлопчиків, майже дітей, пішли в безсмертя прямо зі студентської аудиторії чи шкільного класу.
   22 січня 1918 року був проголошений ІV Універсал Центральної ради. У ньому зазначалося  "... віднині Українська Народна Республіка стає самостійною ні від кого не залежною, вільною, суверенною Державою українського народу".
   Проте більшовицька влада не хотіла так просто віддавати свого  "молодшого брата" і вже через 7 днів 29 січня 1918 р. на підступах до Києва, під станцією Крути, зустрілися в пекельному бою українські підрозділи Центральної ради та більшовицькі війська, які йшли з Росії.
"Ще юнаки, ще майже діти
На порох стерті, перебиті..."
   Назва невеликої станції Крути, що розташована на Чернігівщині, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу і незалежність.
   В бібліотеці пройшов історичний відео-екскурс "І героїзм і трагедія під Крутами". На який завітали учні 8-х класів ЗОШ№1 разом з бібліотекарем Левківською О.І та вчителем історії Бондарчуком Ю.В., щоб вшанувати пам'ять загиблих під Крутами.
Бібліотекар БазильчукТ.В познайомила присутніх з найважливішими моментами тих подій.
На протязі заходу учні мали змогу переглянути відео-слайди "Вони боролися, щоб ми перемогли", "Крути", "Ніколи не плач" і на закінчення переглянули фільм "Невідома Україна", фільм 91 "Лист без конверта".
   Вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.
І завершився ескурс звучанням Державного Гімну України.



















Немає коментарів:

Дописати коментар