середу, 29 липня 2015 р.

"150 років із дня народження Митрополита Андрея Шептицького"

«Мудрість життя полягає в тому, щоб любити те, що направду є добром» (Митрополит Андрей Шептицький).
Рід Шептицьких дуже давній, він бере свій початок ще з часів Київської Русі. З нього вийшло багато визначних діячів, що боронили Українську Церкву і культуру.
Під впливом батькових оповідань молодий Роман (світське ім’я Митрополита Андрея) Шептицький вирішив служити Богові в Українській Церкві.
Митрополит Андрей вніс неоціненний вклад у суспільно-політичне та культурне життя українського народу. Він надзвичайно гостро переживав горе та біди свого багатостраждального народу та радів його успіхам. Одним із перших він долучився до збереження мистецьких скарбів. Буваючи в різних селах, оглядаючи старенькі церкви, не переставав дивуватися, яка висока духовна культура прийшла до нас із давнини. Водночас йому було дуже прикро, що світ не знає про неї і що правда про українців закрита для світу.






Сьогодні – 29 липня 2015 року, виповнюється 150 років із дня народження Андрея Шептицького – митрополита греко-католицької церкви, українського громадсько-політичного діяча.
В Овруцькій районній бібліотеці для дітей напередодні свята відбулися: година духовності «Духовні скарби Андрея Шептицького», відео-перегляд презентації про життя митрополита, а також було оформлено виставку-ювілей «Хранитель українства: Андрей Шептицький».
Митрополит Андрей був відданим і Церкві, і народові, дбав про освіту, заклав перші українські школи, оберігав національну культурну спадщину.
Феномен Шептицького у його багатогранності, хоч якою б справою зайнявся він, був у ній успішним. Але він обрав Українську Греко-Католицьку Церкву (УГКЦ), цілковито присвятивши себе служінню Богові і людям, і при цьому пожертвувавши усім.
Примітка. 2015 рік в Україні оголошений роком Андрея Шептицького – митрополита УГКЦ. Пошанування пам’яті духовного отця на честь його 150-річчя на державному рівні триватиме до 1 листопада. 


Немає коментарів:

Дописати коментар