понеділок, 25 січня 2021 р.

«Великий друг маленьких читачів»

 Культура читання і потребування книги

                                         починається в родині…


З нагоди 70-річчя відомої  сучасної  української письменниці Оксани Думанської презентуємо віртуальну інформ-хвилинку «Великий друг маленьких читачів».

Авторка книг для дорослих та дітей, перекладачка, редакторка. Народилась 25 січня 1951 року в с. Локня Кролевецького району Сумської області. Читати почала у дошкільному віці .Закінчила філологічний факультет Київського національного університету. Працювала педагогом, бібліотекаркою, пізніше у районній молодіжній газеті. Десять років була доценткою кафедри видавничої справи і редагування Української академії друкарства. Мешкає у Львові.

Авторка двадцяти книжок для дорослих і дітей, в яких  вдало і доступно  розповідає дітям про добро і зло, людську природу, вміє надзвичайно тепло і з любов’ю розвивати в дитини кращі моральні якості –чемність, ввічливість, співчуття , доброту…

Для найменших читачів пише повість «Бабусина муштра» (2008) ,в якій змальована  історія взаємин маленької дівчинки з бабусею.  Потім -  дитячий детектив -  «Хроніка пригод Геня Муркоцького».

Оксана Іванівна вміє писати, граючись, зацікавлюючи дітей реально-вигаданими історіями, героями-тваринами, що вміють розмовляти поетичною мовою. Свідченням цьому є розповідь про «Собаче життя кота Хитруна» (2011), який, мабуть, став найвідомішим котом у Львові.

Згодом вона написала роман – колаж для родинного читання «Дитя епохи», в основу якого покладено реальні події  життя містян. Текст, написаний у формі записів-спогадів дівчини-школярки кінця минулого тисячоліття, адресовано ровесникам героїні. Оксана Думанська стверджує, що культура читання і потребування книги здебільшого починається в родині, жодними гучними акціями не примусиш людину полюбити спілкуватися наодинці з персонажем.

Письменниця переконливо доводить, що хоча в житті трапляються непрості ситуації, але за  страхами, взаємними докорами й конфліктами поколінь завжди можна побачити щось важливе, заради чого варто знайти вихід.

У 2013 році побачили світ книги «Принцеса Горошинка» і «Попелюшка в домашніх капцях та перша поетична збірка авторки «Бабусині вірші».

2015 року у Видавництві Старого Лева вийшло з друку нове видання письменниці «Марійчині пригоди» про життя маленької дівчинки, для якої кожна подія стає визначною.

 Оксана Думанська – надзвичайно світла, життєрадісна, доброзичлива людина, яка пише дотепні, розумні, цікаві книжки. І таланту, мудрості, доброти у пані Оксани знайдеться ще на багато книг…

Немає коментарів:

Дописати коментар