середу, 13 січня 2021 р.

І знов Різдво неначе казка

#Новорічно-різдвяні_свята
#Овруцька_дитяча_бібліотека
Новорічно-Різдвяні свята тривають…
Хто з нас не любить свят? Кожне свято прекрасне по-своєму. Багата наша Україна своїми традиціями і народними звичаями. У народному календарі їх є багато. От, наприклад, зимові святки, Катерина, Андрія, Миколая, найрадісніше серед них – Різдво., Василя, Водохреща У давнину наші предки дуже ретельно готувались до Різдва, зокрема, до Святого Вечора. Люди вважали, що саме ці дні є початком нового господарського року. Тому у переддень Різдва було прийнято виконувати низку обов’язкових обрядів, З давніх-давен у нас на Україні словом і ділом люди створюють у цей день образ багатства, щастя, миру і спокою у своєму домі. Святий вечір-це свято сімейне: під вечір господар врочисто вносить і ставить на покуті дідуха – житнього снопа, символа врожаю. Господиня готує на святу вечерю дванадцять обрядових пісних страв. Найголовніші страви – кутя та узвар із сушених яблук, груш і вишень. З’являється перша зоря, і помолившись, усі сідають за стіл.
Новорічно-різдвяні свята це і колядки та щедрівки , які на Різдво звучать у всіх будинках і на всіх вулицях. Сьогодні часто люблять жартувати, якщо колядники ходять, то люди вимикають у хаті світло. Правда це чи жарт — знати тільки людям. А колись навпаки — колядників усілякими способами припрошували прийти заколядувати.«Якщо під час свят до хати приходило багато колядників, то цим гордились. Якщо ж колядники з певних причин оминали чиюсь оселю, то це вважалось великою ганьбою і соромом. Колядують традиційно 7 січня вранці, а в деяких регіонах України починають колядувати після першої зірки на небі на Святий Вечір.
За тиждень після Коляди, напередодні Нового року- Щедрий вечір. Це ще і день Преподобної Меланії. В народі обидва свята об*єднались, і тепер ми маємо Щедрий вечір або свято Меланки.
І саме ввечері 13 січня починають щедрувати- бажати господарям усього найкращого та обов’язково щедрого вечора. Це немовби магічне замовляння, яке повторюється в різному вигляді. За свої пісні щедрувальники отримували винагороду.
Приймали участь у фестивалі колядок і щедрівок «Овруччина колядує». У номінації “Вертепи” вибороли " 2 місце.

Немає коментарів:

Дописати коментар