понеділок, 25 січня 2021 р.

"Любов до України словом передав" - поетична стежина

23 січня виповнюється 130 років від дня народження  українського поета Павла Григоровича Тичини (1891 – 1967), який  народився в селі Пісках Козелецького повіту на Чернігівщині в багатодітній родині церковнослужителя. Змалку Павло виявив хист  до музики, малювання і віршування. Коли йому було 15 років, почав писати перші твори, а  в 1912 році уперше був надрукований його вірш «Ви знаєте, як липа шелестить…». Він вільно володів п’ятнадцятьма іноземними мовами.

Вірші П.Г.Тичини часто порівнюють з музикою. Вони й справді звучать, як музика. Уважно прислухайтесь, і почуєте шум гаїв,  струмка, подих вітерцю…

Багато у творах Тичини світла та барв. Його поезія музична, але й живописна. Поет ніби вимальовує кожне слово, беручи на пензлик то золотисту, то небесно-блакитну, то сонячно-весняну, то казково-осінню фарбу…

А ще у його поезії живуть глибокі почуття. Це і радість, яку дає поетові лісова квітка чи польовий колосок.

Це й осінній смуток, коли все навколо засинає і останні пожовклі листочки опадають з дерев.

Це й почуття любові до тієї краси, що нас оточує.

А красою для Павла Тичини є земля і небо, метелик і пташка, трава й дерево, рідний край і та мова, яка робить людину поетом.

Дорогі юні книголюби!  Ми впевнені, що ви любите свою країну та рідну мову так, як любив її Павло Григорович, і що вона завжди звучатиме для вас, як музика, буятиме усіма барвами життя, яке у вас попереду.

В школі ви вивчали вірші П.Г.Тичини, а щоб більше дізнатися про поезію та біографію поета завітайте до нашої бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар