неділю, 5 березня 2023 р.

Щасливий дар творити для дітей

 #Літературний_олімп_2023

📚 5 березня виповнюється 120 років від дня народження відомої української дитячої письменниці, поетеси, перекладачки - Наталії Львівни Забіли.
Народилася 1903 року в місті Петербурзі у дворянській родині з великими мистецькими традиціями. Дівчинка зростала в атмосфері захоплення художнім словом, музикою, живописом. Мати часто читала дітям вірші які знала напам'ять. Тому Наталя змалку цікавилася літературою.
У 1917 році майбутня письменниця разом із сім'єю переїхала в Україну, до селища Люботина, що на Харківщині.
У 1924 році, коли Наталя Забіла ще вчилася у Харківському інституті народної освіти, вона надрукувала свої перші вірші. Потім вони все частіше стали з'являтися на сторінках багатьох газет та журналів.
Майже всі книги Наталі Забіли написані для юних читачів, але і старше покоління із задоволенням читає- перечитує її чудові твори. Письменниці притаманне уміння просто і невимушено розмовляти з дітьми, знання психології малят, уміння писати зрозуміло й цікаво, лірично й серйозно подаючи одночасно потрібну інформацію та виховуючи найкращі людські цінності.
✍️ За своє життя Наталя Забіла написала близько 200 книжок для дітей. Це переважно книжки для дошкільного та молодшого шкільного віку.
Поетеса широко відома як перекладачка з польської, французької та інших мов та вважається зачинателькою сучасної української дитячої літератури.
Наталя Забіла перший лауреат літературної премії імені Лесі Українки, нагороджена двома орденами та багатьма медалями.
Померла 6 лютого 1985 року в Києві.
📚 До вашої уваги чудова добірка її творів.









Немає коментарів:

Дописати коментар