неділю, 13 грудня 2020 р.

«З калитою золотою, з пресвітлим святом Андрія» - народознавче джерельце

Первозванного Андрія
Шануємо ми в грудні,
Коли перші морози
Крокують по землі.

13 грудня, в Україні відзначається чудове свято — день святого Андрія Первозванного. Андріївські вечорниці – одна з найцікавіших українських традицій, що крізь віки дійшла до нашого часу. За старовинними літописами він був одним із дванадцяти апостолів Христа і приніс слов'янським народам християнство. Крім того, святий Андрій передбачив, що на Дніпровських кручах, там, де він установив хрест, згодом з'явиться славетне місто, що стане осередком православної віри.

Так і справдилося. На священному місці постав Київ. З тих пір наша церква вшановує цього святого — першого посланника Божого на слов'янську землю. А на Дніпровських кручах збудовано храм Андрія Первозванного.

Але на 13 грудня припадає й інше свято — народне свято Калити, тобто зимового сонця. Свій початок воно бере ще з дохристиянських часів і славиться надзвичайно веселими вечорницями, красивими й цікавими обрядами.


За довгі віки народні традиції міцно переплелися з релігійними та отак і дійшли до наших днів. Церковне свято Андрія відтоді зветься в народі Калитою, а молодіжні зібрання, що влаштовувалися ще за часів язичництва, набули назву «Андріївських вечорниць».

Так чи інакше, наша Вкраїна Віддавна святкує свято Андрія. В Овруцькій дитячій бібліотеці  є багато літературних, народознавчих джерел, де описується обряд Калити, молодіжні гуляння на Андрія.

Питай, цікався, пізнавай,

Яким же був колись твій край!

Бо хоче рідна Україна,

Аби росла достойна зміна.

Немає коментарів:

Дописати коментар