середу, 25 листопада 2020 р.

До Дня пам'яті жертв голодоморів

 

Незабудьки голубенькі,

Дуже ніжні і малі,

На лужку при самій річці

Між травою розцвіли.

 

І такі вони несмілі,

Налякав їх хтось, мабуть,

Що усім шепочуть тихо:

«Любий друже! Не забудь!»

 

Перелісна К.

 

ГОЛОДОМОР 1932-1933 рр. - страшна трагедія в історії нашої держави. Голодомор забрав мільйони людей.  

Сьогодні ми нащадки тих, хто пережив геноцид, і тих, кому це не судилося, повинні докладати всіх зусиль, щоб молоде покоління знало про жахи і страхіття тих часів. Нашим обов'язком є зробити все, щоб наші діти свідомо та переконливо пам'ятали  невинних жертв Голодоморів.

Напередодні Дня пам’яті жертв Голодоморів у бібліотеці  оформлено виставку-реквієм «Голодомор: пекельно стогнала земля українська…», на якій представлено книги, статті, документальні факти і спогади очевидців тих страшних часів, в тому числі жителів сіл нашої громади.




А також проведено майстер-клас «Незабудьки пам’яті». Учасники клубу «Веселка» виготовили квітку - незабудку, що символізує вшанування трагічних подій Голодомору в Україні.











Незабудька – це маленька тендітна квітка з синьо-блакитними пелюстками та жовтою серединкою. Це кольори вільної та незалежної України.

Слово «незабудька» – українське і походить від виразу «не забудь». Вона нагадує нам – не забувати жертв, які загинули на території України зимою 1932 – 1933 років.

Знак квітки незабудьки, як символа пам'яті жертв Голодомору, започаткований у 1986 році в Канаді українською діаспорою. Це були часи, коли влада Радянського Союзу активно заперечувала мільйони жертв, замучених штучно створеним голодом на території України.

І тільки з 2015 р. за ініціативи Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» було запропоновано використати квітку незабудьку як символ пам'яті  жертв Голодоморів по всіх куточках України.

Тендітна блакитно-жовта квітка кличе нас: Не забудь! Не забудь! жертв страшного Голодомору 1932 – 1933 років в Україні.

Пам’ятайте про Голодомор, про наших померлих прадідусів і прабабусь. І на згадку про них, 28 листопада  долучіться до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» та  у віконцях своїх домівок запаліть свічечку. Так ми згадаємо про людей, які померли внаслідок штучно створеного геноциду. Щоб не повторилися такі події, ми повинні знати і пам`ятати про них.


Немає коментарів:

Дописати коментар