пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

«Мак – могутній талісман українського народу»

Коли зацвітають маки, здається, ніби в полі пурхають легкі метелики, і ось-ось вся ця червона зграя підніметься в блакитну височінь. Червоніють пелюстки під сонцем, і ти мимоволі стаєш причетним до неймовірного дива: на стеблі розкрилася вогнем чаша, а в глибині її спалахує чорне  вугіллячко…

Червоний мак із давніх-давен є могутнім талісманом українського роду, молодості і краси. В народній поезії  червоний цвіт маку був символом дівочої вроди та  чистоти, його вплітали у віночки та косу, щоб голова не боліла і щоб волосся було пишним. Віддавна люди вірили, що мак захищає від усілякого зла та заспокоює, тому  макову головку клали під подушку дітям, у яких були проблеми зі сном. Освяченим маком на Маковія (14 серпня) осівали людей і худобу.

Свято Маковія одне з найшанованіших в Україні. Саме ім’я святих мучеників Маккавеїв дало назву свята, яке в народі називають Маковея або Маковія. Цього дня у церквах святили мед, квіти й мак.

На Маковія кожний мав букет квітів.  До нього кладуть і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави: васильки, м'яту, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій. Такий букет називається «маковійчик», або «маковейка». Серед квітів у букеті обов’язково повинні бути великі достиглі голівки маку.

Напередодні свята Маковія в Овруцькій дитячій бібліотеці відбувся  майстер-клас «Мак – могутній талісман українського народу». Квіти маку прегарно розцвіли і в роботах читачів  бібліотеки. Читайлики крок за кроком відтворили красу цієї дивовижної квітки.  Чарівні, яскраві маківки доповнять наше святкове панно до Дня Незалежності України. Діти також дізналися про традиції та звичаї українців під час святкування Маковія, та познайомили з книгами.

З давніх часів образ маку символізує козака, що героїчно загинув, боронячи свою рідну державу. Зображення квітки, чи плоду маку знаходимо в усіх жанрах народного мистецтва минулих століть і сьогодення. Особливо улюбленим мотивом є мак на вишитих рушниках і сорочках.








Немає коментарів:

Дописати коментар