середу, 26 лютого 2020 р.

«Свято Масляної святкуємо – радість всім даруємо»

                                                                                                       Сонечко надворі знову сяє
Промені дарує золоті
І млинцями щиро пригощає
Тиждень нас весняний і масний.

Масниця  - стародавнє слов'янське свято з численними звичаями, що через століття дійшло до наших днів. Відзначається протягом тижня перед Великим постом. В 2020 році відзначається з 24 лютого по 1 березня. Масниця - це веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи. Головними атрибутами свята традиційно були гуляння і, звичайно ж, млинці - круглі, рум'яні, гарячі, раніше вони мали ритуальне значення, оскільки являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні. Проходили століття, змінювалося життя, з прийняттям на Русі християнства з'явилися нові, церковні свята, але широка Масниця продовжує жити.
26 лютого в Овруцькому ЗЗСО І-ІІІ ст. № 3 в рамках клубу «Берегиня» (керівник Басюк М.П.) відбулася народознавча година «Свято Масляної святкуємо – радість всім даруємо», на яку завітала бібліотекар Овруцької дитячої бібліотеки Базильчук Т. В. з переглядом літератури «Масниця до нас іде, смаколики з собою несе».
Протягом свята усіх пригощали духмяним чаєм та смачними млинцями, варениками та іншими смаколиками.
Масляна - найвеселіше і улюблене народне свято. Його краса, сердечність і щедрість дають заряд оптимізму та гарного настрою на весь рік.













Немає коментарів:

Дописати коментар