четвер, 28 квітня 2016 р.

"На наших писанках малюнки: квіти, сонце, візерунки"


Українська писанка - як дитяча пісенька,
як бабусина казка, як матусина ласка.
Сяду собі скраєчку і розмалюю яєчко.
Хрестик,зоря, віконце - і стало воно мов сонце.

   Навесні, коли все оживає, зеленіє оновлена земля, приходять до нас великодні свята. Великдень одне з найдавніших свят християн. Святкується воно в Україні ще з 10 ст. навесні й пов'язане з восресінням Ісуса Христа, тому має назву Великий день, або Великдень.
   Ми христосуємося, зичимо один одному щастя, здоров'я і обмінюємося великодніми яйцями. Їх даруємо рідним, друзям на знак уваги й приязні, кладемо на могилки - аби душі близьких нам людей не почували себе самотньо.
   Саме з цієї нагоди в нашій бібліотеці було проведено 
майстер - клас "На наших писанках малюнки: квіти, сонце, візерунки".
   Познайомила дітей з історією писанки, традиціями та символікою різних регіонів України бібліотекар Базильчук Т.В.
   Юні читачі - учні 5-Б кл. ЗОШ №3 разом з класним керівником Басюк М.П з особливим задоволенням вчились перетворювати звичайні яйця на витвори мистецтва, використовуючи воду, віск, фарби, вкладаючи свої хороші помисли і душу.
   А допомагала їм у цьому керівник гуртка Овруцької ЦДЮТ Корець Оксана Василівна. Яка показала дітям процес створення писанок цікавий та захоплюючий. Чим писанки відрізняються від крашанок, дряпанок, крапанок та ін.
   Уважно слухаючи Оксану Василівну, крок за кроком, школярі створювали власні шедеври.
   І хоча не всі лінії та орнаменти на писанках вийшли рівненькими та симетричними, але кожна дитина від майстер - класу отримала море вражень та навчилась основ писанкарства.
   По завершенню майстер - класу кожен читач тримав у своїх руках власне творіння - писанку - оберіг і щиро повірив, що вона принесе родині здоров'я, щедрість та благополуччя.
   Йдучи з бібліотеки діти пообіцяли, що обов'язково спробують створити писанки вдома.
   Різнокольорове диво, народжене дитячими руками стало окрасою нашої книжкової виставки: "Виставка - це дивосвіт, цю красу шанує світ".


   Пишіть писанки. І світлого Вам всім Великодня.

То й хай по світу символ України
Несе проміння сонячне людині
Суцвіття писанкові всюди сіє,
І Землю всю теплом зігріє!



















Немає коментарів:

Дописати коментар