пʼятницю, 23 листопада 2012 р.

Скорботна свічка пам'яті

   В 2005 році указом Президента України була встановлена дата Дня памяті жертв голодомору і політичних репресій в четверту суботу листопада. В цьому 2012 році цей день припадає на суботу 24 листопада.

   Память - нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво-чорним кольором. Це було не стихійне лихо, а зумисне підготовлений голодомор 1932-33 років. Влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців. Масове голодування почалося в грудні 1931 року і тривало до вересня 1933. 22 місяці народ страждав, мучився, вмирав. Моторошно подумати, але на весні 1933 року, коли настав пік голоду, на Україні щодня вмирало голодною смертю 25 тис. чоловік, щогодини – 1 тисяча, щохвилини – 17. Голод забрав протягом 1932-33 років, за різними підрахунками, від 7 до 10 мільйонів людських життів.
   І сьогодні бібліотекар Овруцької районної бібліотеки для дітей Базильчук Тетяна Володимирівна провела хроноскоп «Скорботна свічка пам’яті» та бібліографічний огляд літератури про страшні часи голодомору для учнів 7-Б класу в ЗОШ №4. А в бібліотеці оформлена книжкова виставка «То був страшний навмисний голод».



1 коментар:

  1. Пам'ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога всім сущим на Землі.

    ВідповістиВидалити