четвер, 16 лютого 2017 р.

Міжнародний День Мови

                                  Рідна мова чарівна,
                                  Ти до нас з віків прийшла,
                                  Пишна,юна чарівна,
                                  Ти собі народ знайшла...
   Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. 
    21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної-бенгальської мови.
   Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.
   Напередодні свята бібліотека презентувала книжкову виставку "мово рідна квітуй і шануйся! та калейдоскоп "линьмо душею до рідної мови" в бібліотеці гімназії ім.Малишка 5-Б, класний керівник Грищенко Галина Анатоліївна.
   Бібліотекарі розповіли дітям про історію виникнення свята, через які "терни" і заборони довелося пройти українській мові. Любов українського народу до своєї мови знайшла відображення у загадках, прислів'ях, приказках про рідну мову.
   З натхненням декламували школярі улюблені вірші про рідну мову, прислів'я та приказки.










Немає коментарів:

Дописати коментар