понеділок, 7 серпня 2023 р.

Бібліотека рекомендує "Тіні забутих предків"

 Продовжуємо рубрику #бібліотека_рекомендує. Наступним твором української класики, які має прочитати кожен, є повість Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків».

Повертаючись з Італії влітку 1910 року, Михайло Коцюбинський заїхав у карпатське село Криворівню. Короткі відвідини того краю з мальовничою природою та первозданним побутом мешканців гір не дали письменнику досить матеріалу для твору, проте бажання написати про «незвичайний казковий народ», гуцулів, не полишило його. Коцюбинський ще раз відвідав гуцульський край, де вивчав звичаї, побут, фольклор його мешканців. На думку письменника, гуцули й у XX ст. залишились язичниками. Враження від «чарівного полону» горян лягли в основу повісті.
Книга насичена звичаями гуцулів та магією. Та й без кохання, звісно, не обійшлося. Іван та Марічка — закохані діти двох родів, які ворогують. Через це не судилося їм бути щасливими. Поки Іван був на полонинах, його кохана померла. Через деякий час Марічка приходить в образі мавки й заманює хлопця в ліс, де Іван зустрічає Чугайстра і його доля теж закінчується трагічно. Якби Коцюбинський написав твір до появи Шекспіра, в англійського драматурга не було б шансів на успіх. Ця історія розчулить будь-кого.


Немає коментарів:

Дописати коментар