четвер, 13 травня 2021 р.

Сторінками музею Василя Стефаник

«Літописець долі народної»

Літературна інформіна

Я писав тому, щоб струни душі нашого селянина так кріпко настроїти і натягнути, щоб з того вийшла музика Бетховена.

Василь Стефаник 

         Народився Василь Стефаник 14 травня 1871 року в с. Русові Снятинського повіту у заможній селянській родині. Батько був суворий і до себе, і до наймитів, і до дітей. А мати – «обділила б усіх бідних, віддала б їм своє добро, і постійно відчувала над собою зверхність твердого і впертого чоловіка». Саме від неї перейняв Стефаник надзвичайну вразливість, чутливість до краси і людського горя.

Цікаві  факти з життя Василя Стефаника.

1. 1871 року, коли народився Василь Стефаник, у Русові народилося 72 дитини, 15 з них померло не доживши й року. Василь Стефаник був 33 новонародженим.
2. Мати Оксана зимовими вечорами пряла кужіль і співала ще свої дівочі пісні. Василько слухав, і йому було сумно за маминими молодими літами. Йому завжди було тепло і затишно біля матері.
3. Із сестрою Марією погнав вівці в поле. Сестра вишивала рукав до сорочки узором, що в Русові зветься «фасолькою», червоними і чорними нитками. Малий Василь мусів завертати вівці. Марія співала, а він бігав і кричав, щоб собі виробити голос, але співаком не став. А коли в товаристві співали, то він тільки слухав.
4. Радісним спогадом з дитинства був святий вечір, коли вони з сестрою Марією чекали колядників.
5. Згадував , як його батько Семен колисав на руках вже великим хлопцем цілу ніч, а рано молотив, бо був сильним.
6. У березні 1885р. Василь Стефаник, Лесь Мартович, інші гімназисти вирішили вшанувати пам’ять Т.Шевченка. В. Стефаник приніс Шевченкового «Кобзаря» ( це було празьке видання 1876 - тоді вже дуже рідкісне в Галичині). У Львові лише п’ять «Кобзарів», а в Коломиї був лише один «Кобзар» - у Стефаника.

7. Як гімназист не звертав на себе особливої уваги. Серед товаришів був маломовним, сумним, тихим і таким, про якого можна сказати, що милий. Знав правила товариської поведінки, до того ж був елегантний і гідний наслідування. Не було за ним жодної грубості та незграбності.
8. Особливою пристрастю було купання в холодній воді. На канікули приходив до товариша в село, що лежить над Прутом, і цілими днями висиджував у зимній воді; вигріватися на сонці не любив.
9. Коли він перейшов жити до Русова, тато дав йому 13 морґів поля. А всього у письменника було 18 морґів.
10. Василь Стефаник був дуже точний. Сніданок у нього був о 9:00 годині, обід - о 13:00, а вечеря о 19:00. Якщо його хлопці були в читальні і запізнювалися на вечерю, то мусили бігти, щоб встигнути точно на 19:00.

Немає коментарів:

Дописати коментар