середу, 15 жовтня 2014 р.

"К нам Лермонтов сходит, презрев временна".

   Опальный ангел, с небом разлученный,
Узывный демон, разлюбивший ад,
Ветров и бурь бездомных странный брат,
Душой внимавший песне звезд всезвонной.


   15 жовтня 1814 року народився Михайло Юрійович Лєрмонтов. Життя якого було миттєвим і сліпучим, як спалах блискавки на грозовому небі. Недоживши і до 27 років, він пройшов все коло життя зі злетами натхненням і гіркотою розчарувань. Дитинство поета пройшло в Тарханах, маєтку бабусі - Є.О Арсеньєвої. Для бабусі її любий онук Мишко був найдорожчою людиною у світі.
Бабуся його балувала. Він любив гратися у війну. Для цього  отримав цілу армію селянських дітей і справжнього коня. Походи в ліс. І навіть подорож на кавказ. Літом 1825 року бабуся повезла онука на Кавказ. Він був вражений красою і величчю кавказької природи і на все життя полюбив гори. Дитячі враження збереглися  у його творчості. Кавказ став поетичною Батьківщиною Лєрмонтова. Римувати  почав, ледь-ледь навчившись говорити. Життя геніального поета було коротке і таке наповнене. Він міг би стати найвеличнішим поетом світу. Якби не загинув так рано... Але навіть і за такий короткий час створив своїм пером цілий світ, неповторний світ Лєрмонтова...

   Щоб поринути в цей неповторний світ М.Лєрмонтова, в атмосферу романтизму, музики, поезії 19 століття до нашої бібліотеки завітали учні 9-Б та 9-В класів ЗОШ № 1 разом з вчителями всесвітньої літератури Нікитенковою Н.А., Литвиновою Н.В та завідуючою шкільною бібліотекою Левківською О.І на літературно - музичну годину "К нам Лермонтов сходит, презрев времена".
На зустріч запрошена велика любителька поезії, бібліотекар з десятирічним стажем, а нині режисер народного театру районного будинку культури Харченко Олена Анатоліївна.
Яка повела дітей яскравими життєвими і творчими шляхами поета, декламувала його вірші. Супроводжувала захід мультимедійна презентація "Поет боротьби і волі". Справжнім тріумфом звучала поезія Лєрмонтова у виконанні артиста народного театру, учня ПТУ-35 Хіміченко Івана.

   Оформлена виставка - інсталяція "Мятежный парус М.Лермонтова", 

на якій представлена література про геніального поета, прозаїка, драматурга художника. Його вірши стали справжнім джерелом для оперного, симфонічного та романсного видів творчості, багато з них стали народними піснями.
Он рядом с нами на века
И мы его не забываем
Пока мила его строка
Пока стихи его читаем.


Немає коментарів:

Дописати коментар