середу, 30 липня 2014 р.

В гостях у Олени Пчілки


Діти – се наш дорогий скарб,
се наша надія, се – молода Україна
                                                                                     Олена Пчілка

 Ці слова належать людині, яка все своє життя присвятила справі розвитку української культури, невтомно й самовіддано працювала в ім’я відродження української нації..
Олена Пчілка - поетеса, педагог, науковець, фольклорист і етнограф, активна громадська діячка, мудра матір, яка виховала геніальну Лесю Українку.
Олена Пчілка є однією з творців - засновників української дитячої літератури, герої її творів знайшли своє відображення й на сцені дитячого театру, організованого нею ж.
Багато енергії і таланту віддала Олена Пчілка справі виховання й освіти українських дітей: «щоб не виростали вони перевертнями, щоб звикали шанувать своє рідне».
В її творчому доробку для дітей - вірші, байки, оповідання, казки, п’єси, сміховинки, ігри, спотиканки, загадки, прислів’я та приказки. Значне місце в збірках для дітей відведене фольклору - оригінальним зразкам і творам, обробленим письменницею.
Олена Пчілка видавала додаток до журналу «Рідний край» під назвою «Молода Україна», що був фактично першим періодичним виданням для дітей. На сторінках цих видань вона надрукувала чимало своїх художніх творів.  Вона дбала, щоб мова цих видань була дохідлива і гарна.
Творчість Олени Пчілки потрібна нам особливо сьогодні, коли у боротьбі за національне самоутвердження ми знову і знову надихаємось невгасимим світочем національної ідеї.
                 Днями в нашій бібліотеці було проведено літературне віконце «В гостях у Олени Пчілки» (до 165-річчя від дня народження), де діти познайомились з її біографією та літературними творами. На завершення зустрічі читачі перевірили отримані знання відгадавши загадки та позмагавшись у вікторині. Також до цієї дати оформлена книжкова виставка «Поетичне слово, осяяне любов’ю до дітей».

Немає коментарів:

Дописати коментар