середу, 6 червня 2012 р.

Овруцька районна бібліотека для дітей

    З чого починається бібліотека? З першої книжки, з першої безмежно відданої своїй справі людини.  В 2011 році  Овруцька районна бібліотека для дітей відзначила  свій ювілей. 65 років бібліотека гостинно відчиняє двері для своїх  юних читачів. Протягом цього часу для багатьох поколінь жителів району і міста бібліотека була і залишається світлою і затишною домівкою, переступаючи поріг якої дитина потрапляє в заворожуючий світ книжкової мудрості.  «65років у світі дитинства і книги»  таку назву мало ювілейне свято, на яке завітало з щирими привітаннями чимало гостей.
       Багато приємних і добрих слів з нагоди свята прозвучало для працівників книгозбірні.З привітальними словами виступили представники апарату райради А.В.Невмержицький, райдержадміністрації  Н.С.Жураховська, заступник    міського голови Т.Зубрійчук, директор Житомирської обласної бібліотеки для дітей О.Г.Лепілкіна та її заступник Л.А.Мозгова та інші гості, друзі бібліотеки.

  

   

        


     Проходив час, змінювалося життя країни і життя бібліотеки. З кожним роком коло читачів збільшувалося, поповнювався книжковий фонд  новими, цікавими, змістовними книгами, розширилось і приміщення бібліотеки. Матеріально-технічна база бібліотеки знаходиться на високому рівні. За останні роки зроблено чимало нового.  У 2007 році бібліотека отримала додаткове приміщення. Зроблено капітальний ремонт. Стіни вкрито декоративним покриттям, підлогу лінолеумом, модифікована електромережа, стелю прикрасили сучасні лампи денного світла. Старі вікна замінено новими пластиковими в кількості 15 штук, встановлено нові двері. Для вікон придбані нові сучасні гардини та вертикальні жалюзі. Для читальних залів  нові меблі: столи аудиторні, столи комп'ютерні, стелажі, стільці, кафедри, мультимедійне обладнання ( проектор і екран).
   Нині  бібліотека для дітей зустрічає своїх читачів яскравими, просторими, затишними сучасними залами, у яких  розташувалися два відділи обслуговування :

  
   

        


      За час існування в бібліотеці сформовано фонд дитячої літератури з усіх галузей знань, який нараховує більше 41829 примірників української, зарубіжної літератури  та періодики на всі смаки: природнича та історична, пригодницька та фентезі, художня, дитяча, українською та російською мовами.      
    До бібліотеки прийшов новий читач  із новим світосприйняттям, сучасними потребами, літературними уподобаннями, тому ми сьогодні намагаємось обґрунтовано і творчо організувати  фонд нашої бібліотеки.
    Протягом  2011року до бібліотеки надійшло  778 примірників книг.
    В основному це книги придбані за бюджетні кошти  -101примірник   на суму 2500 гривень,за платні послуги  - 22 книги на  700гривень,в дарунок до бібліотеки надійшло  60 книг примірників  на суму 1700гривень.
     В минулому році дитяча бібліотека отримувала 51 назву  періодичних видань: 13  газет та 38  журналів, на суму 7052 грн.  
   Нині Овруцька районна бібліотека для дітей є центром інформаційно – бібліографічного обслуговування дітей та підлітків, батьків,вчителів та вихователів. Бібліотека загальнодоступна, користування бібліотекою безкоштовне. В 2011 році  обслужено  2645  користувачів, видано їм  49958 документів на різних носіях, відвідування -  25 тисяч.
     Книгозбірня сьогодні  -  це сучасний інформаційний центр, де завдяки сумлінній праці бібліотекарів підтримуються кращі традиції бібліотечної справи, запроваджуються інноваційні технології, впроваджуються нові форми роботи  популяризації літератури серед юних користувачів.
    Значна  увага приділяється організації дозвілля читачів, у бібліотеці відбуваються літературні і музичні вечори, презентації нових видань, зустрічі з видатними людьми краю, виставки творчих робіт юних читачів.

   Серед найбільш цікавих та популярних заходів, що проводилися  для користувачів-дітей в цьому напрямку є:  Всеукраїнський конкурс

«Найкращий  читач України – 2011», «Читай як я, читай зі мною, читай краще мене». Неодноразово  читачі – переможці цього конкурсу -  2005, 2006, 2008 роки були учасниками  фестивалю  дитячого читання „Книгоманія”, що проходить  у м. Львові.

    Всеукраїнський тиждень дитячого читання залишається найпопулярнішім святом шкільних весняних канікул, святом, яке пов’язане з книгою. В рамках тижня працівники РБ для дітей запропонували своїм юним користувачам ряд заходів, а саме:  свято «Слався, величайся, зіркою гори українська книго серед дітвори», був проведенний поетичний подіум "Юні поети Овруччини перед мікрофоном" (До Міжнародного дня поезії).
   
   

        

     Стрімкий розвиток інформаційних технологій також впливає на зміст і форми масової,  культурно-дозвілевої роботи, з'явились нові інтерактивні форми  різноманітних заходів, які подобаються дітям, допомагають їм краще засвоїти будь –яку інформацію.
    Це мультимедійні презентації, віртуальні подорожі.





    Із серпня 2010 року завдяки програмі  «Бібліоміст» у читачів з'явилась можливість  безкоштовного доступу до всесвітньої мережі Інтернет. Підключення до Інтернету дає змогу нам при проведенні заходів бібліотеки використовувати музичні диски,мультфільми по темі заходу, книги що говорять, почути голос улюблених літературних героїв, і навіть самих авторів творів.
    Так під час проведення такого заходу, як літературний портрет  «Любов'ю виспіваю світ» діти мали змогу прослухати дотепні дитячі твори Г.Чубач у її виконанні, зокрема казку «Пані киця» та дитячі пісеньки «Черепаха аха-аха» у виконанні дитячого ансамблю «Зернятко» і «Ласий кіт Івашко». 

   Спільно із Зразковою Малою академією проведено  презентацію творчих робіт «Краса душі у творчість перелита..»
       До  Міжнародного дня захисту дітей було проведено літературно-музичне свято «Хай весь світ дивують нині діти неньки – України».
    Районна бібліотека для дітей є районним методичним центром по роботі з дітьми, надає методичну і практичну допомогу сільським та шкільним бібліотекам.  Систематично проводить семінари, практикуми для різних категорій бібліотечних працівників. Вона забезпечує участь бібліотек району у Всеукраїнських, обласних, районних заходах по популяризації книги.
 
   
         Сьогодні бібліотека має своє обличчя, намагається відповідати всезростаючим потребам своїх юних користувачів, духовна скарбниця дитячої літератури, яка живе цікавим, творчим, активним життям, сучасний культурний,інформаційний, просвітницький центр. Тільки тут можливе індивідуальне спілкування з кожним читачем, де приязно зустрінуть не лише юних читачів, але й їхніх батьків та вчителів. Кожен має можливість стати учасником цікавих свят, ігор, зустрічей.
    До послуг користувачів бібліотеки:
    
  • вернісаж яскравих, змістовних та актуальних книжкових виставок та переглядів літератури, різноманітних за тематикою
  • довідково-пошуковий апарат, алфавітний та систематичний каталоги,краєзнавча та систематична картотека статей
  • безкоштовний Інтернет
  • сканування тексту, запис інформації на дискету
  • одержання паперової копії
Завідуюча бібліотекою: Невмержицька Марія Василівна

м.Овруч, вул.Радянська, 37
тел.(04148) 4-26-56

      

Немає коментарів:

Дописати коментар