середу, 15 липня 2020 р.

"Декларація про державний суверенітет-перший крок до Незалежності"

Дата 16 липня 1990 року  назавжди змінила історію нашої сучасної держави. Цього дня 30 років тому Верховною Радою УРСР12-го скликання  було прийнято Декларацію про державний суверенітет України.
 Цей важливий політичний і правовий акт став першим кроком до Незалежності України. Відтоді в літописі нашої держави розпочалася нова сторінка, новий відлік часу – епоха утвердження України як самостійної та незалежної країни. Декларація проголосила, що народ України має виключне право на володіння, користування та розпорядження національним багатством України, захист усіх форм власності в державі. Актом гарантовано всім національностям, що проживають на території України, право вільного національно-культурного розвитку, визнано пріоритет загальнолюдських цінностей перед класовими, територіальну цілісність України в межах наявних кордонів, економічну самостійність, гарантії екологічної безпеки і культурного розвитку. Ці базові положення лягли в основу законодавчих актів державного значення – Конституції та законів України. Прийняття Декларації стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель. Декларація об’єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього.
З передумовами, процесом  та наслідками  прийняття цього історичного документу та становлення Незалежності познайомлять книги з виставки «Декларація про державний суверенітет-перший крок до Незалежності», яка оформлена в  бібліотеці.






Немає коментарів:

Дописати коментар