четвер, 6 листопада 2014 р.

"Барвистість одвічна народної мови - це щось невимовне, прекрасне, казкове "

І йшли віки, і були українці, 
і сотворилося слово українське...
і прилетіли птиці, і вродилася калина,
і було солодко, і було гірко,
і стало все називатися:
і земля, і матір, і Вітчизна - 
по - вкраїнському.

   Кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Але найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинні знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому.
   Українська мова й писемність - це здобуток культури і духовної діяльності українського народу. В ній і мудрість віків, і пам'ять народу, і щирість душі.
   Щорічно 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора - Літописця, послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Це свято було встановлено указом президента України в 1997 році. В цей день проводять урочистості біля пам'ятника Нестору - Літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова.  9 листопада стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.
   Бібліотекарі районної бібліотеки для дітей 6 листопада завітали до учнів 8-А класу ЗОШ №1 на годину спілкування "Барвистість одвічна народної мови - це щось невимовне, прекрасне, казкове ", присвячену рідному українському слову.
  

 Діти з захопленням поринули в минуле та сучасне української мови.

Одна вона у нас така - 
Уся співуча і дзвінка,
Уся плакуча і гримуча
Хоч без тернового вінка

                  Т.Г Шевченко  

Зачинателем сучасної української мови вважається І.П Котляревський, а основоположником - Т.Г Шевченко. Безсмертні твори Котляревського і Шевченка, Франка і Лесі Українки донесли до нас первоздану красу української мови.
   Мова - живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба берегти цей нетлінний скарб.
   І на закінчення заходу бібліотекар Базильчук Т.В провела бібліографічний огляд літератури біля книжкової виставки "Перлини українського слова".



 Під час якого познайомила учнів з літературою про чудову українську мову. Українська мова не вчора придумана. Вона - не сирота, вона має слов'янську родину і світову славу. Мова - це стежка в майбутнє і пам'ять в минуле. Наша українська мова прекрасна! Виплекана колоссям, землею, виспівана птахами, звеличена письмениками, багатогранна, ніжна, чиста, як промінчики сонця, що яскравим сяйвом осипають землю добром, радістю, плодами... 
   І ми повинні її берегти і плекати. Не лише клянімося в любові до рідної мови, не лише плачмо над її долею... А працюймо для неї, вивчаймо, заглиблюймось у її походження й історію, пощирюймо, пропагуймо.

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур'ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм життям.

                           М.Рильський

Немає коментарів:

Дописати коментар