вівторок, 28 жовтня 2014 р.

"Особливості роботи бібліотеки в забезпеченні пізнавальних та комунікативних потреб користувачів - дітей"

Дитяча бібліотека сьогодні повинна стати не тільки інформаційним центром, де діти користуються друкованими та електронними носіями інформації ,але й осередком дитячого спілкування.
   Сьогоднішні діти – це покоління, яке росте разом з комп’ютером, орієнтується в інформаційному просторі, опановує комп’ютер швидше за дорослих і надає перевагу електронним носіям. Хоч комп’ютер і вважають одним з «винуватців» відлучення дітей від читання. Бібліотекарі дійшли висновку, що краще не звинувачувати цю дивовижну техніку у витісненні книги, а повернути її на користь читанню. Крім того, комп’ютер – цей привабливий для дітей технічний засіб, ще один зі шляхів залучення до бібліотеки, засіб пробудження інтересу до книги, до пізнання.
   Так, відеоматеріали, які пропонують корисні сайти доповнюють і поглиблюють ту інформацію, яку діти знаходять у книжках і навпаки – від знайденої за допомогою комп’ютера інформації читачі потім переходять до книжкових полиць.
   Бібліотекар повинен прокласти місточок між книгою і комп’ютером і гармонійно поєднувати традиційне читання і використання новітніх комп’ютерних технологій.
   Саме цій темі був присвячений районний семінар сільських та шкільних бібліотекарів  «Особливості роботи бібліотеки в забезпеченні пізнавальних та комунікативних потреб користувачів – дітей», який проведений 28 жовтня 2014 року в нашій бібліотеці.   
   Гостинно зустріла бібліотекарів району та відкрила семінар директор районної бібліотеки для дітей Невмержицька М.В, 



яка презентувала роботу дитячої бібліотеки «Сучасна бібліотека для дітей – рухаємось вперед…»?
   З консультаціями виступили бібліотекарі  Базильчук Т.В,

 Федоренко В.В, 


Невмержицька Н.К.


1.     Візуальні засоби популяризації книги та читання серед користувачів – дітей.
2.     Активні форми роботи з користувачами молодшого шкільного віку.
3.     Застосування новітніх технологій, донесення та задоволення інформаційних запитів юних користувачів.
Відбулась година взаємних порад  «Інноваційні рецепти успішної роботи з юними користувачами».

Під час якої учасники семінару обмінялися досвідом роботи своїх бібліотек. З бібліотекарями були проведені практичні заняття:
1.     Показовий масовий захід: година пам’яті «Рідну землю вони берегли», присвячену 70-річчю визволення України від фашистських загарбників.
2.     Виставка – інсталяція «Кожне слово його – про Україну»,присвячена 200-річчю з дня народження Т.Г.Шевченка.
3.     Відкритий мікрофон «Бібліотека, що обслуговує дітей, це …».
Учасники семінару  дійшли до висновку, що головним завданням сучасної бібліотеки є і  залишається залучення юних – користувачів до читання та відвідування бібліотеки.




Немає коментарів:

Дописати коментар