пʼятницю, 26 листопада 2021 р.

Життя що згасло, свічка не продовжить - віртуальна інформіна

 #Життя_що_згасло_свічка_не_продовжить_віртуальна_інформіна

«...Чому сумує, плаче дзвін
І біль сердець в одне єднає?
Що розповісти хоче він,
Про що сьогодні нагадає?...»
Чи уявляють діти, що саме відбулося у 1932 – 1933 роках, як виживали люди, що їм доводилося їсти, аби хоча б якось існувати?
Голодомор 1932 -1933 років став національною катастрофою. За один рік загинула п`ята частина населення України. Штучний голод за різними оцінками забрав від семи до десяти мільйонів життів українців.
З часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось. Тільки пам'ятаючи минуле, ми можемо творити сьогодення і мріяти про майбутнє.
Овруцька дитяча бібліотека пропонує віртуальну інформіну «Життя, що згасло, свічка не продовжить», яка допоможе зрозуміти дітям та дорослим ту неймовірну ціну, яку заплатив наш народ в роки голодомору за право жити на землі.
Побувайте разом із дітьми у першому онлайн-ресторані пам'яті, дізнайтеся справжні історії сімей, на долю яких випало таке тяжке випробування і поговоріть про Голодомор відверто за посиланням - #Uncounted (Непораховані).
Сьогодні створено декілька фундаментальних ресурсів, які допоможуть дізнатися нові, приховані досі факти про цю трагедію.
Зокрема:
• Український інститут національної пам’яті. Під егідою Кабінету Міністрів реалізує різноманітні проекти, присвячені трагічним сторінкам історії України, в тому числі й Голодомору 1932-33 років.
• Національний музей «Меморіал жертв Голодомору». Це державний Музей-Меморіал, що висвітлює історію геноциду українського народу в 1932-1933 роках. Центр вшанування пам’яті тих, кого знищили під час Голодомору.
• Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933. Тут можна завантажити книги, в яких містяться списки загиблих, спогади тих, хто вижив. Ресурс відкритий до співпраці, сюди можна надсилати інформацію про своїх рідних, які померли від голоду в 1932-1933, але не зазначені у реєстрі.


Інформація про пам’ятники
Монументи, присвячені трагічним подіям 1932-33, розміщені по всьому світові.
1. Перший у світі пам'ятник жертвам Голодомору було встановлено 1983 року в Едмонтоні (Онтаріо) силами української діаспори. Основа монументу – тріснуте жорно як символ відсутності можливості добути хліб. Цей мотив часто використовували автори інших пам'ятників.
На монументі розміщено напис: «In memory of the millions who perished in the genocidal Famine inflicted upon Ukraine by the Soviet regime in Moscow 1932-33. Let us all stand guard against tyranny, violence and inhumanity.
2. Пам'ятник до 50-річчя штучного голодомору 1932-1933 років у Вінніпезі (1984). Архітектор – Роман Коваль.
Містить напис українською: «Цей пам'ятник споруджено для відзначення 50-ліття голоду-геноциду в Україні в 1932-33 роках і для увічнення пам'яті понад 7 000 000 невинних жертв пляново створеного голодомору совєтським урядом у Москві. Пам'ятаючи цю велику трагедію, ми переконані, що цей нелюдяний вчинок ніколи не відійде в забуття, і це небувале страждання ніколи не повториться в історії людства».
3. Меморіал жертвам українського Голодомору-Геноциду 1932—1933 років. Автор проекту – The Kurylas Studio (Л. Курилас), відкриття монументу відбулось 2015 року. На сьогодні це один з наймасштабніших об'єктів, присвячених цим трагічним подіям.
4. У Києві, на території Національного музею «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні», існує цілий комплекс з декількома монументами. Зокрема, скульптура дівчинки з колосками у руках – «Дитина». Комплекс збудовано за проектом народного художника України Анатолія Гайдамаки. Зведено меморіал у 2008-2010 роках, запланована його розбудова за затвердженим проектом.
5. Пам'ятник жертвам Голодомору 1932–1933 років (2008), м. Вишгород. Автори проекту - Крилов Борис та Сидорук Олесь.
6. Меморіал жертвам Голодомору, Черкаська Лозова (Харківщина). Скульптор О. М. Рідний. У центрі комплексу - скульптурна композиція заввишки 6 метрів, відлита з бронзи і встановлена на насипному кургані заввишки 10 метрів.
7.Пам'ятники жертвам Голодомору в Україні 1932–1933 років встановлені у багатьох містах і селах України, а також у нашому рідному місті Овруч – Дзвін.
Мистецькі згадки
Наводимо приклади найяскравіших творів українських і зарубіжних письменників.
Улас Самчук «Марія».
• Василь Барка «Жовтий князь».
• Андрій Малишко «Ревуть зі Сходу крикуни»
• Анатолій Дімаров «На коні й під конем».
• Іван Багряний «Чому я не хочу вертатись до СРСР?»
• Казимир Малевич «Людина, що біжить»
Художні та документальні стрічки :
• «Незнаний голод» (Т. Гукало, 1983)
• «Жнива розпачу» (С. Новицький, 1984)
• «Під знаком біди» (К. Крайній, 1990)
• «Голод-33» (О. Янчук, 1991)
• «Пієта» (М. Мащенко, 1993)
• «Маленьке життя» (О. Жовна, 2008)
• «Пейзаж після мору» (Ю. Терещенко, 2008)
• «Окрадена земля» (Ю. Луговий, 2012)
• «Поводир, або Квіти мають очі» (реж. О. Санін, 2014)
• «Гіркі жнива» (Дж. Менделюк, 2017)
• «Гарет Джонс» (А. Холланд, вихід заплановано на 2018)

Немає коментарів:

Дописати коментар