пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Інформ-тайм «Незабутня зірка Буковини» (з нагоди дня народження Ольги Кобилянської)

 «Усі мої думки тобі, народе вільний,

І пісня серця, музика душі тобі!»

Ольга Кобилянська

 

Ольга Юліанівна Кобилянська народилася 27 листопада 1863 року в місті Ґура-Гумора (нині територія Румунії).

Українська модерністська  письменниця, учасниця феміністичного руху на Буковині. Майстриня драматичної повісті та оповідань на теми утиску українського жіноцтва, кризового становища села.

Її ім’я виділяється яскравою зіркою серед кагорти талановитих митців кінця ХIХ – початку ХХ століття. Авторка численних новел і повістей, новаторських і змістом, і формою.


Літературну діяльність О. Кобилянська почала в середині 1880-х рр. творами німецькою мовою. Перший художній твір українською мовою - повість «Людина», був надрукований 1895 р. у журналі «Зоря».

Доля жінки – головна тема творчості письменниці. Один із її найкращих творів про кохання – це романтична повість «У неділю рано зілля копала». В основі повісті лежить тема пісні-балади «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці». Практично через усю творчість О. Кобилянської проходить тема морально-етичних проблем життя інтелігенції: від ранніх творів до роману «Апостол черні». Ще однією з найважливіших тем творчості письменниці було правдиве зображення життя села. Повість «Земля» – стала видатним явищем не тільки української, а й світової літератури. О. Кобилянська порушила проблему інтелігенції та народу, із симпатією змалювавши образи представників духівництва.

Твори Ольги Кобилянської були перекладені німецькою, польською, чеською мовами.

Більш детально ознайомитись із життям та творчістю видатної письменниці можна в книгах на полицях Овруцької дитячої бібліотеки.




Немає коментарів:

Дописати коментар