пʼятницю, 30 січня 2015 р.

Сонячний класик Всеволод Нестайко


             Коли починаєш подумки мандрувати сторінками кращих дитячих книжок ХХ ст., то майже відразу уявляєш собі таку «Казкову географічну енциклопедію», куди увійшли б описи дивовижних країн, яких не знайти в жодному географічному атласі світу. Одним з найталановитіших творців таких казкових країн у дитячій українській літературі є відомий письменник, лауреат багатьох премій і відзнак – Всеволод Зіновійович Нестайко.

            Його світ – тонкий візерунок дитячої казки, сплетений із тисячі чарівних образів і найдивовижніших створінь. Його світ – ніби золотаве мереживо сяйва кожного з нових поколінь. Здається, він говорить тими самими словами і малює тими самими пензлями, що й сотні інших письменників і казкарів, але чомусь його творів не можна випустити з рук, не дочитавши до кінця.

           Він завжди мріяв повертатися  у дитинство і тому почав писати для дітей веселі і мудрі книги. Можливо, від діда по материнській лінії, Івана Семеновича Довганюка, він успадкував незвичайне почуття гумору. Звичайно ж, без таланту, без доброти і любові до дітей дитячим письменником стати неможливо. Всеволод  Нестайко – дитячий  письменник  Божою  милістю.  Зі своїми читачами він вів розмову завжди з щирою довірливістю, не нав'язуючи власних оцінок, з веселим іронічно-усміхненим поглядом на своїх героїв, на їх невмілі вчинки, таким чином стверджуючи добро, чесність, відкритість і засуджуючи зло, малодушність, заздрість.  На відділі обслуговування дошкільників  та учнів 1 - 4 класів  оформлена книжкова виставка "Сонячний класик", де ви можете познайомитися з творами великого дитячого письменника.

         

        Книги В.З.Нестайка перекладено двадцятьма мовами, в тому числі англійською, німецькою, французькою, іспанською, арабською, бенгалі, угорською, румунською, болгарською, словацькою та ін. Російською його книги виходили тринадцять разів.За творами Всеволода Нестайка поставлено фільми, які отримали міжнародні нагороди.



Немає коментарів:

Дописати коментар