четвер, 22 січня 2015 р.

"22 СІЧНЯ ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ"

"У зимовий ранок засіяло
Сонце волі у моєму краю!
Вийшли люди перед храм Софії,
Де колись лунала княжа Слава,
хтось сказав: "Сповнились наші мрії!
Україна вільна вже держава" "



   22 січня Україна відзначає День Соборності, присвячений возз'єднанню Сходу і Заходу, здійсненню одвічної мрії українців бути одним єдиним народом.
   В цей день до районної дитячої бібліотеки завітали учні 5-В класу гімназії на історичний екскурс "Ти єдина неподільна, Україно моя вільна" разом з класним керівником Башинською Л.І.


       Бібліотекар Базильчук Т.В здійснила мандрівку по сторінках історії свята Соборності, ознайомила дітей з історичним фактом злуки українського народу, його значенням.
     

   Щороку весь український народ з вдячністю згадує тих героїв, які Боролися за об'єднання, хто словом і ділом намагався відродити незалежну Соборну Українську державу. Ідея всеукраїнської єдності формувалась ще з часів Київської Русі, Галицько - Волинської держави, Запорізької Січі, Визвольної війни під проводом Б.Хмельницького, Гетьманщини. Та реалізувалась ця мрія внаслідок української революції 1917-1920 років, під час якої, утворилися дві демократичні держави - Українська Народна Республіка (УНР) та Західна Українська Народна Республіка (ЗУНР). 1 грудня 1918р. у м.Фастові був підписаний договір про майбутнє об'єднання двох республік. Цей договір став першим і основним актом соборності. З січня 1919р. на першому засіданні Української Народної ради було прийнято ухвалу про злуку ЗУНР і УНР.
   22 січня 1919 р. на Софіївській площі, біля пам'ятника Гетьману Богдану Хмельницькому у присутності десятків тисяч киян лідери республік заявили про свій непохитний намір збудувати єдину соборну Українську державу.
   "Україна є, була і буде!
     Вже її нікому не зламати! "
Цей день увійшов до національного календаря, як велике державне свято День Соборності України і відзначають його з 1999 року.
   У розмаїтті жовто - синіх знамен 22 січня 1990 р. наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України. І в цьому році відзначається 25 років з часу створення "живого ланцюга" - символічної акції, у якій взяли участь до 3 мільйонів людей.  
   Акція стала виразом бажання українців жити в єдиній незалежній державі.
   Територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, які боролись і тепер борються на сході України за свободу, цілісність та єдність нашої держави навіки залишатиметься непорушною. Тому що, ми платимо за це життям наших героїв. Дорогою ціною виборюємо право і нині називатися незалежною, вільною, великою Єдиною Українською Державою.
   Захід супроводжувався мультимедійною презентацією "Ми віримо в майбутнє твоє Україно"





Я - не просто українець!
Я - великий патріот!
Я люблю, як тата й маму,
Український весь народ!
Буду сонечку радіти.
Землю скривдити не дам.
Буду світ увесь любити
І рости на щастя вам.

   Вірші про нашу незалежну Соборну Україну з гордістю, урочисто читали юні читачі бібліотеки. Звучали мелодії пісень про Україну, переглянули кліп - хроніку "День Соборності". Оформлена книжкова виставка "Ти єдина неподільна Україно моя вільна"



Немає коментарів:

Дописати коментар