понеділок, 4 вересня 2023 р.

Бібліотека рекомендує "Украдене щастя"

 Ще однією книгою у списку, яку #бібліотека_рекомендує, є драма Івана Франка «Украдене щастя». Адже кожен українець має знати свою історію та класиків української літератури.

Твори Івана Франка справедливо мають стояти поруч із "Кобзарем”. Читати твори Франка можна у будь-якому настрої дорослим і дітям. Іван Франко написав драму на конкурс, що був оголошений 18 березня 1891 р. Письменник подав п'єсу на конкурс наприкінці вересня. В січні 1893 р. драма була відзначена другою премією і рекомендована для постановки. Осип Маковей у статті «Д-р Іван Франко» стверджує, що спочатку драма мала назву «Жандарм», але цензура не дозволила «виставляти на позорище такої важної в суспільності людини, як жандарм». Драму рекомендували до постановки на сцені після того, як автор замінив жандарма поштарем. У зміненій на вимогу цензури редакції драма не публікувалася.
П’єса “Украдене щастя” написана на основі народної “Пісні про шандаря” та наскрізь пронизана фольклором. Три персонажі, три різні долі й украдене щастя. Важкі умови життя й нестача землі при владі Австро-Угорщини породили справжнє “галицьке пекло”, в якому Анна, Микола й Михайло зрештою втратили усе, що мали. Будь-яка надія на щасливе життя згасла серед зрад, вбивств та ворожнечі. Варто читати з погляду сучасної людини та знаходити для себе нові сенси любити: сім’ю, свою землю, історію.



Немає коментарів:

Дописати коментар