четвер, 14 вересня 2017 р.

«Сервантес:лицар в світі мистецтв»

   Мігель де Сервантес Сааведра – іспанський новеліст, драматург і поет, один із найвідоміших класиків світової літератури. Народився М. Сервантес 29 вересня 1547 р. в місті Алькала-де-Енарес, помер 22 квітня 1616 р. в Мадриді. Могила письменника була втрачена, його останки були виявлені лише в березні 2015 р. в монастирі де лас Трінітаріас і в червні 2015 р. були перепоховані в Мадридському соборі.
   Мігель де Сервантес прожив цікаве складне життя, був військовим, перебував у полоні, сидів у в’язниці за борги, активно займався літературною діяльністю. Хоча твори письменника, насамперед роман «Дон Кіхот», став класикою ще за життя автора, це не принесло йому матеріальних статків. У творчому доробку М. Сервантеса – сонети, елегії, близько 30 п’єс, романи та новели. Найбільшої популярності набув його роман «Дон Кіхот» та інші..
   Цього року світова наукова, літературна та культурна спільнота широко відмічає 470-ліття з дня народження  визначного іспанського класика доби Відродження- Мігель де Сервантес Сааведра.
  У бібліотеці оформлена виставка-перегляд « Я-Мігель Сервантес» та пройшла онлайн-подорож «Сервантес:лицар в світі мистецтв». Під час якої діти відправились в світ пригод разом з Дон Кіхотом,а також відвідали музей Дон Кіхота (Сьюдад- Реаль, Іспанія).




















   Мігель де Сервантес вважається творцем нового гумористичного роману, що прийшов на зміну лицарському роману середньовіччя. За оцінками Інституту Сервантеса, «Дон Кіхот» належить до найпопулярніших творів за кількістю видань та перекладів іноземними мовами. В 2002 р. рішенням журі Норвезького комітету з Нобелівської премії «Дон Кіхот» визнаний «книгою всіх часів і народів».
На діло лицарське себе він оддав –
Ставать за малих, в обороні,
І де він неправду і зло зустрічав,
Там сміло він брався до броні.
Що нині не так, як колись, він не знав,
У давні закоханий мрії…
Б. Грінченко «Дон Кіхот».
   Як кожний великий літературний твір, «Дон Кіхот» знайшов своє втілення в літературі  та різних видах мистецтва.
   В  музиці. Існує симфонічна поема Ріхарда Штрауса. Можна згадати оперу Жюля Массне «Дон Кіхот».

   В образотворчих мистецтвах Сервантесів роман знайшов також всебічне віддзеркалення. Ілюстровані видання виходили в Іспанії. З відомих художників у числі перших, хто створив образ Дон Кіхота, був Гойя. Багато художників у Франції з успіхом ілюстрували «Дон Кіхота». Велику популярність мали ілюстрації Тоні Жоанно, а особливо – Гюстава Доре. Дуже яскравий образ Дон Кіхота створив Оноре Дом'є. З пізніших художників у першу чергу слід назвати іспанців Зулоагу, Пабло Пікассо і Сальвадора Далі. Непересічний «Дон Кіхот і Санчо Панса» словака Ципріяна Маєрніка.  Киянин, видатний художник Борис Крюков один із перших українців дав ілюстрації до Сервантесового роману.  Понад двадцять років тому опублікувала кілька своїх ілюстрацій київська художниця Ольга Петрова та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар