пʼятницю, 8 серпня 2014 р.

Війна, яка змінила все...

Перша світова війна ознаменувала кінець старого світового порядку, що склався після наполеонівських війн, знищила імперії та створила нові національні держави.

На межі ХІХ – ХХ століть утворилися два блоки за спільним інтересом, які мали на меті перекроїти карту світу, більше захопити чужих територій, поневолити економіки інших народів та взяти під контроль світовий ринок: Троїстий союз, до якого входили Німеччина, Австро-Угорщина й Італія, а також Антанта, у складі якої були Англія, Франція та Росія. Перша світова війна тривала понад чотири роки (з 1 серпня 1914-го по 1 листопада 1918 року). У ній брало участь 38 держав, на її полях воювало понад 70 мільйонів осіб, з яких 10 мільйонів було вбито і 20 мільйонів покалічено.

Приводом до війни стало вбивство спадкоємця австро-угорського престолу Франца-Фердинанда (28 червня 1914 року). У результаті Австро-Угорська імперія оголошує війну Сербії. У відповідь на це Росія розпочинає мобілізацію. Німеччина представила ультиматум: якщо Росія не припинить мобілізацію протягом 12 годин, то німці також розпочнуть мобілізацію. Царський уряд відмовився, і 1 серпня 1914 року Німеччина оголошує війну Росії, а вже 3 серпня – Франції та Бельгії, 4 серпня Великобританія оголошує війну Німеччині, таким чином розпочалася велика війна – Перша світова…
Війна спустошила всі країни: залишила після себе руїни, збіднілі народи, поламані економіки та понівечених людей…
З нагоди 100-річчя початку Першої Світової Війни працівники нашої бібліотеки провели історичну годину "Війна, яка змінила все...". під час якої ознайомили користувачів з джерелами, що висвітлюють події, які відбувалися з 1914 по 1918 рік на території України та за її межами.

Немає коментарів:

Дописати коментар